Versace

Versace

Versace är ett modemärke som skapades av modedesignern Gianni Versace 1978, och är ett märke som är känt världen över. Många har nog fått lite större inblick i Gianni Versaces liv och skapande sedan SVT visade den prisbelönta och delvis verklighetsbaserade serien om Versace i somras, där tittarna får ta del av Giannis fantastiska liv och hans tragiska död.

Gianni Versace föddes 2 december 1946 i Reggio Calabria i Italien, och var son till en sömmerska. Han började tidigt sin lärlingsutbildning hos modern för att själv bli skräddare, och var väldigt intresserad av arkitektur och senare även mode. Det var efter att han flyttat till Milano som karriären tog fart på riktigt, och han började designa åt andra modemärken. 32 år gammal öppnade han sin första butik i Milano. Ungefär tio år senare så började Gianni att designa även haute couture, det vill säga väldigt exklusiva och hantverkstekniska plagg som visas upp på stora modevisningar.

Versace har alltid haft tydliga influenser från grekisk kultur, vilket kan ses i deras berömda logga med Medusahuvudet, som är en figur i en gammal grekisk mytologi. Medusa är en kvinnofigur som har ormar till hår, och det sägs att om man tittar in i hennes ögon så blir man förstenad. Enligt sagan så överlistade dock Perseus Medusa, genom att använda en spegel istället för att titta direkt på henne. Förutom Medusahuvudet så kan man också ofta se olika meanderbård-mönster som också härstammar från Grekland, som i alla tider haft mycket stor inverkan på kulturen i Europa. Kanske du hittar kläder på shopello.se som också de är inspirerade av den antika grekiska formen?

Förutom kläder så designar modehuset Versace olika heminredningsprylar, accessoarer, smycken och parfymer. Efter Gianni Versaces bortgång 1997 har systern Donatella Versace tagit över ansvaret för det kreativa arbetet, och brodern Santo Versace har tagit över som VD. Donatella hade redan arbetat nära sin bror med modedesign, och hon hade haft ett par egna kollektioner innan han gick bort.

Något som verkligen kännetecknar Versaces design är exklusivitet och en tuff attityd. Den senaste kollektionen för 2019 kan beskrivas som extremt färgstark och lite punkig med mängder av mönster så som djurmönstrat blandat med randigt och graffittiliknande stora mönster i klartgult, rött och blått. Den nya kollektionen har också en del militära influenser som baskrar, och man kan även se ett uns av 20-tal i modellernas profiler och sätt att bära sjalarna runt huvudet. Men som vanligt kan man också hitta klockrent italiensk mode när det är som bäst – välskräddat med häftiga mönster och med influenser från antikens Grekland.

Comments are closed.