Vad är haute couture?

Vad är haute couture?

Definitionen av haute couture är något som är sytt med yttersta skicklighet. Beteckningen används än i dag men har sitt ursprung i 1800-talet då de äldre modehusen föds i Paris. Då skapade man ytterst exklusiva plagg i endast ett exemplar som sys upp efter mått på den som ska bära den. De är till största delen handsydda som till största delen är handsydda i endast ett exemplar som sys upp efter mått. Man applicerar etiketten på ett fåtal utomordentligt skickliga modehus i Europa, på grund av deras sömnadskonst och skickliga design. Det här är inga dussinkläder som kan köpas var som helst i världen. Även i dag tillverkas alla plagg i en mycket begränsad upplaga, och visas vid de stora modevisningarna.

Svenskt mode vinner mark

Vi har flera stora modefirmor i Sverige, och numera talar man inte bara om det svenska musikundret utan även om det svenska modeundret. Allt är dock inte haute couture. En av de svenska främsta modeskaparna, Lars Wallin berättar om när han fick sin kallelse, eller sin inspiration till att skapa kläder första gången. Under ett besök på Disney on Ice, med sin mamma, kom en isprinsessa in i skimrande och glimmande dräkt. Det var så vackert att Lars Wallin tappade andan, och de följande 14 året gick på Holiday on Ice. Efter studier på Beckmans designskola, startade han sitt eget företag och valde då att arbeta med just haute couture, för att få utlopp för sin kreativitet och sin otroliga yrkesskicklighet. Efter några år hade han gjort sig ett namn i branschen och har genom åren vunnit många fina utmärkelser, som exempelvis “Bästa aftonklänning” i Miss World Competition.

Fantastiska kreationer för extraordinära händelser

Hur många gånger i livet spelar det verklig mycket stor roll hur den klänning du har på dig ser ut? Hur många tillfällen i livet då du redan i förväg vet att foton av dig i klänningen kommer att finnas i flera hem, och följa dig genom livet, i olika sammanhang? Förmodligen inte så många om du inte är en av dem som genom sin profession eller sitt släktskap bjuds in till den ena kungliga festen och tillställningen efter den andra. I annat fall är det nog ditt bröllop, och därmed din bröllopsklänning som kommer att ha mest betydelse av alla dina klänningar genom tiderna. Vill du glimra och skimra den dagen, kan du ta hjälp av ett lån på Lanlistan och skapa oförglömliga minne och foton för all framtid.


Comments are closed.
lighthouse