Kapselgarderob – vad är det?

Kapselgarderob – vad är det?

Allt fler konsumenter idag blir medvetna om den inverkan på miljö och människa som modeindustrin har. Att producera ett klädesplagg är enormt resurskrävande både i fråga om energi och i fråga om vattenåtgång, och dessutom produceras stora delar av plaggen i våra vanligaste butiker av människor som arbetar i undermåliga förhållanden när det gäller säkerhet, lön, arbetstider och mycket annat. Den del av modeindustrin som arbetar på detta sätt, som kommer ut med nya ”kollektioner” varje vecka för att det alltid ska finnas något nytt i butiken och som syr sina kläder i sweat shops och av undermåliga material för att få ned kostnaderna på plagget så lågt som möjligt, kallas för ”fast fashion”. Kapselgarderoben är för många ett sätt att komma ur ”fast fashion”-fällan, och minska konsumtionen av kläder.

Kortfattat kan en kapselgarderob sägas vara en kondenserad version av de överbelamrade garderober som de flesta har idag. Processen för att skapa en kapselgarderob börjar nämligen för de flesta med att göra en inventering av sin nuvarande garderob, och plocka bort de plagg som man inte längre vill ha. En annan fördel med att använda sig av en kapselgarderob, förutom de positiva effekterna för miljön, är således att man också kommer att upptäcka vilka plagg man faktiskt använder, och vilka man inte har använt på år och dar, och kanske kan ge bort eller sälja.

När man har inventerat sin garderob (och kanske rensat den något) ska man för att skapa en kapselgarderob nämligen välja ut ett bestämt antal plagg (vanligtvis 36) som ska bli hela ens garderob för den årstiden. Vissa inkluderar skor och väskor i dessa 36 plagg, andra inte. Tanken är att man ska välja plagg som matchar varandra och kan kombineras till ett maximalt antal olika outfits, och att man ska ha en outfit för varje tillfälle i kapselgarderoben. Självklart är också tanken att plaggen i kapselgarderoben ska vara sådana som man verkligen tycker om, och som man kan tänka sig att använda i princip varje dag. Om man känner att man inte har allt man behöver i sin nuvarande garderob för att skapa en kapselgarderob kan man komplettera genom att köpa nya plagg. Man ska då satsa på att köpa plagg av hög kvalitet som håller länge, eftersom man kommer att använda dem flera gånger i veckan under en hel årstid (eller mer, om det är ett plagg som kan användas under fler årstider). Konceptet med en kapselgarderob är med andra ord att ha färre plagg av hög kvalitet som man använder ofta, istället för att ha massor med plagg av dålig kvalitet som man knappt använder alls.

Ett ”problem” som kan uppstå när man själv använder sig av en kapselgarderob är att det blir svårare för andra att köpa presenter och julklappar till en själv (om de vanligtvis brukar ge kläder i present). Det kan också bli svårare för en själv att ge presenter och julklappar till andra, eftersom man sannolikt inte vill köpa ”fast fashion” till sina vänner heller, och sponsra en ohållbar modeindustri. Om man vill ha julklappstips för att få inspiration till vad man kan ge istället, kan man gå in på Kampanjjakt.se. Där hittar man dessutom massor med rabatter, så att man kan vara snäll mot både plånboken och miljön när man köper sina julklappar.


Comments are closed.
lighthouse