Mode genom tiderna

Mode genom tiderna

Att studera hur modet har sett ut genom tiderna är mycket intressant och faktum är att det har förändrats en hel del. För 4000 år sedan i forna Egypten bar männen endast ett höftskynke medan kvinnorna ofta bar en lång rak klänning. Sedan dess har modet förändrats en hel del och idag ser du både män och kvinnor i mängder av olika plagg. 1920-talet är känt för sina vackra knälånga klänningar med mängder av paljetter och glitter och glamour på ett väldigt smakfullt sätt. Man tyckte om spets bland kvinnor och färger som vinröd, beige, guld och svart. Männen i de finare kretsarna bar ofta lösare kostymer. Fjädrar var stort under denna tid.

Under 1950-talet kom de vida kjolarna och de prickiga mönstren hos kvinnor. Männen bar gärna skinnjackor och tighta jeans under denna tid och skinnjackorna var även mycket stora hos kvinnorna. Under 1970-talet kom de höga byxorna både hos män och kvinnor och det var vida byxor nedtill som gällde och gärna höga klackar. Ju högre desto bättre. Dessutom tog mönster över modevärlden och man skulle vara riktigt färgglad. Även hängselbyxorna letade sig in i modevärlden under denna tiden.

Under 1990 bar man mycket oversizekläder och man kunde inte få nog av jeanstyger. Kjolarna blev kortare och under denna period var det fortfarande väldigt populärt med många färger. Stilen började allt mer likna den många bär idag och att skapa sin egen unika stil blev mycket större under denna tid. Stilen under 2010 är väldigt lik de kläder som vi bär idag och modet förändras nu mindre och mindre. Därför är det värt att investera i en basgarderob och bära nyckelplagg som komplement, handla klokt.


Comments are closed.
lighthouse