Beckmans designhögskola
Om du är intresserad av mode och design är du säkert redan bekant med Beckmans designhögskola och deras utbildningsprogram. Den privata högskolan i Stockholm har bland annat en av Sveriges främsta utbildningar inom mode. Bland de tidigare studenterna märks bland annat tungviktare som Ann-Sofi Back, Carin Rodebjer, Carin Wester, Camilla Thulin, Lars Wallin och Pär Engsheden, som i dag är ansvarig för modeprogrammet. Programmet är en kreativ utbildning som kombinerar teori och praktik samtidigt som en av utbildningens stora behållningar är möjligheten att skapa ett nätverk i modebranschen och som en del i utbildningen får studenterna visa upp sina kollektioner på modevisningar och utställningar. Beckmans är väletablerade i branschen och har många samarbeten med de stora aktörerna inom svenskt mode. Man skulle kunna säga att utbildningen i sig har blivit en viktig del av det svenska modeundret och ett nav för nyskapande svensk modedesign som samlar unga och kreativa designers på en och samma plats.
Växthus för unga svenska designers
Många är intresserade av mode men steget från intresse till att bli kläddesigner kräver en gedigen utbildning. Programmet på Beckmans innefattar bland annat mönsterkonstruktion, designprocesser, produktutveckling och sömnadsteknik. Stort fokus läggs dessutom på att förvärva en förståelse för branschen som sådan, hur den fungerar både nationellt och internationellt. Dessutom erbjuds eleverna möjligheten att utveckla och visa upp sina kollektioner via flera olika plattformat. modeveckan i Stockholm är viktig och visningen av Beckmans avgångselever har alltid rönt stor uppmärksamhet under Stockholm Fashion Week. Detta tillfälle ger allmänhet och media en möjlighet att bekanta sig med nya namn i branschen som ännu inte har slagit igenom. Kreativiteten brukar vara stor och många gånger är visningen mer experimentell och okonventionell jämfört med de visningarna från de mer etablerade namnen inom branschen. Den praktiska erfarenheten av att göra en riktigt modevisning och förstå hur allting fungerar, från casting av modeller till marknadsföring, är dessutom viktiga kunskaper för studenterna att ta med sig in i sina framtida yrkeskarriärer. Många föra detta studenter lyckas väl med att etablera sig i modebranschen efter utbildningen, antingen som egna företagare eller som medarbetare hos andra varumärken.
Framtiden för det svenska modeundret
Sverige har länge varit förknippat med en stark modebransch och det har länge pratats om det “svenska modeundret”. Nu står branschen inför stora utmaningar, främst på grund av digitalisering och globalisering. Vad erbjuder svenska märken för kvalitéer som lockar köpare både nationellt och internationellt på en marknad där konsumenterna kan få tag på allt från alla via nätet? Svensk och skandinavisk design har också anklagats för att vara relativt tråkig i internationell jämförelse. Vi gillar det strama och enkla. Vi är väldigt intresserade av mode men vill inte utmärka oss. Mode ska inte ta för stor plats och många varumärken uppfattas som väl strömlinjeformade och ibland alltför marknadsanpassade. Här brukar ofta Beckmans designelever erbjuda en kontrast till det strama. De vågar vara både färgglada och politiska. Experiment med ovanliga material, okonventionella skärningar eller varför inte en klänning som ser ut som en Taklampa? Här finns överraskningarna. Och är det kanske det som branschen behöver?